2011. július 24., vasárnap

JÚLIUS 24 - ÚJABB RÉSZLETEK A TERRORISTÁRÓL

Volt kollégája nyilatkozott
A norvég mészárosnak nagy volt az egója - videóval

A férfinek, akit a pénteki norvég mészárlással gyanúsítanak, nagy volt az egója és hamar felhúzta magát azok miatt, akik a Közel-Keletről vagy Ázsiából származtak - állítja Ulav Andersson, aki személyesen is ismeri Anders Behring Breiviket.
"Hatalmas egója van, különösen a lányokkal kapcsolatban" – mondta Andersson, aki szerint a férfi saját magáról kialakított képéhez képest jóval felfuvalkodottabb volt, és néha olyanokon bosszankodott, ha a szebbik nem előnyben részesítette, mondjuk egyik pakisztáni kollégájukat.
Andersson szerint Breivikről azonban sosem volt elmondható a vallási fanatizmus. "Tudtam, hogy vallásos volt, de nem az a fajta, aki bármi áron meg akar téríteni mindenkit." Ám szerinte ez nem jelenti azt, hogy Breivikre ne lett volna hatással bármilyen radikális vallási csoport, hiszen Oslo melegágya az ilyeneknek. "Ha megnézzük Oslo belvárosát, minden létező felekezet megtalálható" - mondta. "És mind meg is próbál magába szívni."
Mindenesetre Andersson szerint, ha Breivik csatlakozott valamilyen szervezethez, ott agymosást hajthattak végre rajta. Breivikről, természete ellenére - mely jobban hasonlított egy dacos tinédzserére, mintsem egy mély ideológiai hátterű terroristáéra – ugyanis elképzelhetetlen, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna. "Soha, semmikor nem tudnám elképzelni, hogy Breivik képes lenne egy ilyen tömeggyilkosság elkövetésére" - mondta.
Szükséges könyörtelenség?
Anders Behring Breiviket még pénteken kapta el a rendőrség a norvég Utoya szigeten elkövetett, 85 ember életét kioltó lövöldözés miatt, illetve az azt megelőző, oslói robbantásért, mely során heten vesztették életüket. Breivik szerint a terrorista merénylet könyörtelen volt, de szükséges - magyarázta tettét. Mindenesetre, a péntek délutáni kettős merénylet előtt Andrew Berwick álnéven közzétett egy 1500 oldalas írást, amelyben többek között arról értekezik, hogyan szabadulhatna meg Európa a bevándorlóktól. Vallatása során elismerte a dokumentum publikálását. Azt is elmondta, hogy egyedül hajtotta végre a mészárlást. Amit egyébként egyáltalán nem tart bűncselekménynek.
Tényleg egyedül volt?
Számos fiatal, akik túlélték az Utoya-i mészárlást, azt nyilatkozták egy norvég lapnak: „a lövések két különböző helyen dördültek, egy azon időben.” A szemtanúk leírásai alapján ugyanis volt egy másik férfi is, olyan 180 centiméter magas lehetett, sötét hajjal, de teljesen északi külsővel, akinek „pisztoly volt a jobb kezében, és gépkarabély a hátán.”
Hogyan jutott legálisan a gyilkos eszközökhöz? Breivik állítólag május elején hat tonna ammónium-nitrátot (műtrágyát) vett egy mezőgazdasági nagykereskedésben - Breivik Geofarm néven működtetett farmja számára. Amit meg is találtak az Oslótól nagyjából 140 kilométerre található tanyáján.  Fegyvert pedig „szarvas vadászat” céljából vásárolt – ez állt ugyanis a hivatalos igénylő papírjain. Fegyvervizsgát 2010-ben szerzett a gépkarabélyra, és 2011-ben a Glockra. (mahu és videókép)