2011. június 26., vasárnap

JÚNIUS 26 – IZRAEL VÉGVONAGLÁSA ELKEZDŐDÖTT

SZAPORODNAK IZRAEL GONDJAI

Izrael vasárnap "veszélyes provokációnak" nevezte, hogy huszonkét ország aktivistái a jövőn héten tíz hajón humanitárius segéllyel Gázába indulnak. Izrael vasárnap bejelentette, hogy évekre kitiltja az országból a nemzetközi sajtó azon képviselőit, akik felszállnak a flottilla hajóira. Idén a palesztin ügy 350 támogatója, közöttük Henning Mankell svéd író és több újságíró vesz részt a Gázai övezet csaknem öt éve bevezetett izraeli blokádjának megtörésére irányuló, békésnek szánt kezdeményezésben, amely a tavalyi után a második ilyen akció. 2010 májusában kilenc aktivista meghalt, amikor az izraeli haditengerészet elfoglalta a segélyflottilla vezérhajóját, a török Mavi Marmarát. Vasárnap az izraeli kormány sajtóhivatala közleményében "veszélyes provokációnak" és "az izraeli törvények nemzetközi megsértésének" nevezte a segélyflottilla tervezett útját. Izrael ENSZ-nagykövete, Ron Proszor csütörtökön - országa önvédelmi jogára hivatkozva - közölte, hogy Izrael eltökélt szándéka az újabb segélyflottilla megállítása. Lynn Pascoe ENSZ-főtitkárhelyettes a Biztonsági Tanács ülésén emlékeztetett arra, hogy a világszervezet ellenzi az akciót. A legtöbb érintett ország - az Egyesült Államok, Franciaország és Görögország - azt tanácsolta állampolgárainak, hogy tartsák magukat távol a kezdeményezéstől. Az Egyesült Államokban több amerikai zsidó közölte, hogy amerikai zászló alatt hajóra száll és csatlakozik a flottillához, ír aktivisták pedig arra kérték kormányukat, kérje Izraelt, engedélyezze a partraszállást a palesztin területen. Franciaország két hajóval vesz részt a flottillában, az egyik Görögországból indul. A másik szombaton hagyta el Korzikát hat fővel a fedélzetén. A flottillában van ezen kívül egy olasz, egy ír, egy spanyol, két görög-svéd-norvég hajó, valamint a palesztin diaszpóra egy teherhajója. Az akcióban ezúttal nem vesz részt a török Mavi Marmara. A hajók többsége görög kikötőkből indul - mondta el Vangelisz Pisziasz, az "Egy hajó Gázáért" görög szervezet egyik vezetője. Az indulás pontos időpontját nem közölte. Mint mondta, Görögország egyrészt földrajzi helyzete, másrészt az arab országokkal való történelmi-kulturális kapcsolatai miatt alkalmas arra, hogy a hajók innen induljanak. A flottilla két teherhajója gyógyszereket, felszerelésekkel ellátott mentőautót és cementet szállít. A 1,5 millió palesztin lakta, 362 négyzetkilométeres Gázai övezet ellen Izrael 2007-ben rendelt el megerősített blokádot, amikor a Hamász iszlamista szervezet magához ragadta a hatalmat. (MTI)
EZER PALESZTÍNT EGY ZSIDÓÉRT
Gilád Salit izraeli katonát éppen öt esztendeje ejtették foglyul Gázában radikális palesztin szervezetek, köztük a Hamász, amely elengedése fejében - mint azt szombaton ismét megerősítette - ezer palesztin rab szabadon bocsátását követeli. A francia-izraeli kettős állampolgár, 24 esztendős katona fogsága alatt mindössze három levelet, egy hang- és egy videoüzenetet küldhetett családjának. 2009 októbere óta nincs életjel róla. A katona családja vasárnap felszólította az izraelieket, hogy sms küldésével szavazzanak a fogolycseréről. (MTI, részlet)
HÁTTÉR
A hazai hírekben teljesen elhallgatták, hogy a zsidó katona szabadon engedésére az elmúlt hetekben országos kampány indult és most a kormány ennek hatására kénytelen egyezkedni a palesztínokkal, állítólag Berlinben fognak tárgyalni. A németek ajánlatát helyszínül elfogadta Izrael, de a palesztínok még nem nyilakoztak..... Izraelnek sikerült elérnie, hogy több nyomás alatt is vannak. Obamba bemondta nekik, hogy az 1967-es határokról kotródjanak el. Palesztína kikiáltása folyamatban van. Jönnek a gázai segélyhajók, amelyeket az ENSZ is támogat és akkor most egy zsidó katonájukról kell alkudozniuk. Persze ezen kívül más bajaik is vannak, pl. Irán, amely egyfajta nemzetközi erőközponttá nőtte ki magát. Meg kell szokni a zsidóknak is a visszaszámlálást. Izrael volt....