2011. április 21., csütörtök

ÁPRILIS 21 – NEMZETI HAGYOMÁNYOK BOLIVIÁBAN

BÉREMELÉS
Összhangban a Központi Boliviai Szakszervezettel (COB) Evo Morales elnök elrendelte, hogy a tanárok, az egészségügyi dolgozók, rendőri és katonai alkalmazottak fizetését 11 %-kal megemelik.
ŐSI NEMZETI INDIÁN EMLÉKHELY

A Kulturális Minisztérium javasolni fogja, hogy hozzon létre egy kutatási központot Tiwanaku emlékhelyen. A látogatók bevételeit pedig használják fel régészeti területek feltárására, hogy a hazai és külföldi turisták minél többet lássanak. Elizabeth Salguero miniszter azt mondta, hogy ezek a fejlesztések egy olyan ősi bölcsőben lesznek, amelyek a Kolumbus előtti civilizáció értékei. A kulturális miniszter elmondta, hogy a fő cél az, hogy a közösségnek ez nyereség legyen, de különösen a régészeti lelőhely a fontos. A beruházás 20 millió bolíviaiba kerül, ami közel három millió dollár lesz még ebben az évben megépül Oruro városban egy modern múzeum is, ahol a kulturális forradalom fejlődését mutatják be. Ezt megerősítette csütörtökön Evo Morales elnök is.
NEMZETI EMLÉKMÚZEUM MORALES SZÜLŐVÁROSÁBAN

Oruro tartomány Orinoco városában született az államfő. Itt lesz egy múzeum a kulturális és demokratikus forradalom bemutatására és a hazai és külföldi diákok képzésére. Ahol a kutatás és hozzáférés lesz a dokumentumokhoz, videók és egyéb eszközök állnak majd rendelkezésre. A dokumentumok bemutatják az őslakos népek harcát a gyarmati időkben, a köztársaság időszakát és a folyamatban lévő függetlenség elérését Bolíviában. Olyan érdekességek is ki lesznek állítva mint Simón Bolívar kardjának a másolata, amit Venezuela elnöke, Hugo Chávez ajándékozott. Ezen kívül több száz zenedarab is és rendgeteg irodalmi emlék is ki lesz állítva. A benszülött szabadsághősöket is bemutatják, mint Tupac Katari, Bartolina Sisa, Zárate Villca és más bennszülött vezetőket. Több ezer fényképet is bemutatnak a felvonulásokról, tüntetésekről, amit az emberek a jogaikért vívott harcban tettek. Megjegyezte az elnök, hogy a múzeum nagy lesz és modern, többszintes épület, ahol lesz konferenciaterem, tanulmányi, kutatási és élelmezési központok. Lesz korszerű biztonsági berendezés, hogy megőrizzék a kulturális értékeket a világnak. Kép: Morales
AZ ÁLLAMI VEZETŐK MEGÜNNEPLIK HÚSVÉTOT
Az elnök, a kormány és a vezető politikusok a katolikus húsvéti ünnepeken részt vesznek és megünneplik – jelentette be a kormányszóvivő. (ABI alapján és kép)