2011. április 14., csütörtök

ÁPRILIS 14 – VÁLASZTÁSI ESÉLYEK PERUBAN

MÉG MINDIG A JAPÁN BŰNÖZŐ HATÁSA ALATT VANNAK
Peruban lakom és elég jó rálátásom van az itteni helyzetre. Gondoltam kiegészítem a választásokról szóló cikküket néhány fontos információval. Először is, Ollanta Humala még nem nyerte meg a választásokat (bár én is ennek örülnék a legjobban), hanem az ex-elnök Fujimori lányával Keiko-val bejutottak a második fordulóba, az igazi választás ott fog eldőlni kettőjük között június 5-én. A választásokról: 11 jelölt volt, abból 5-nek volt esélye bármit is elérni. Az ország egyharmada csaknem 10 millió ember él a fővárosban, főleg a gazdagok, külföldi tőkések, liberálisok. Itt nyert is a zsidó Pedro Pablo Kuczinsky. Az emberek Peruban sokkal könnyeben megvezethetők, mivel sokkal inkább az érzéseikre hallgatnak, a hosszas gondolkodás helyett, ezért félnek sok mindentől. Van aki újabb terrorizmustól fél (ezért szavaztak Keiko-ra, aki az apja által elrabolt pénből hatalmas reklámot csinált magának, főleg a fiatalokat megcélozva, de azt már nem említi meg, hogy japán apukája a terroristákkal együtt a fél vidéki lakosságot lemészároltatta kérdezés nélkül). Van aki a pénzét, állását félti, van aki Ollanta erős katonai nemzeti fellépésétől fél, főleg azért, mert sokat mutatkozik Chavez-zel és Evo-val. Itt sokkal jobban meglátszik hogy még mindig a vidék (föld) az úr. Látszott is hétfő reggel, hogy az emberek nagyon csendesek és magukba fordultak voltak az utcán. Nehéz döntés előtt állnak. Ez lesz az igazi megpróbáltatás az országnak. Vagy fellvállalják magukat a nemzetük oldalán és Ollantára szavaznak, vagy a saját önzőségük és félelmeik miatt megalkusznak Keiko-val és várják a felülről jövő boldogságot és jólétet. (tudósítónktól)
FUJIMORI BŰNEINEK EGY RÉSZE
Fujimori jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti, egyes hírek szerint a lánya (képen) azért törekszik elnökségre, hogy apját kiszabadíthassa, elnöki kegyelemből. Reméljük az indiánok ezért nem lelkesednek.
Kép: Alberto Fujimori  1990 és 2000 között volt a dél-amerikai ország államfője. Hét éve váratlanul lemondott, és Japánban szökött, majd 2005-ben Chilébe költözött. A vádirat szerint Fujimori volt az értelmi szerzője annak a mészárlásnak, amelynek során egy halálbrigád 25 embert gyilkolt meg 1991-ben és 1992-ben. A helyi sajtó egyébként történelminek nevezi a bűnvádi eljárást. Fujimori, aki valaha Peru erős emberének számított, kíméletlen harcot folytatott a Fényes Ösvény nevű maoista gerillaszervezet ellen. Az erőszakos cselekményekben 70 ezren haltak meg, illetve tűntek el., MR)












1996-2000 között több mint 200 ezer őslakos indiánt kényszeríttettek sterilizációs beavatkozásra. Rövid, alig egyéves harmadik elnökségét 2000. elején kezdte meg, ekkora azonban egyre gyakoribbá váltak az elnöki palota előtti tüntetések. A legnagyobb botrány kiváltó oka egy olyan videófelvétel volt, melyen Montesinos egy ellenzéki képviselőt igyekszik megvesztegetni annak érdekében, hogy az Fujimori pártjához csatlakozzon. (kitekinto, részlet) Kép: Keiko, Furimoji lánya balra, jobbra Humala, az indián jelölt, akinek le kéne győzni június elején, a választás végső napján, a japán nőt, alul Fujimori gyilkosságainak egyik maradványa