2011. augusztus 25., csütörtök

AUGUSZTUS 25 – KÉMKEDNEK NAGYBAN

KÍNA MEGINT LEBUKOTT

Kína hosszú ideje tagadja, hogy az ország hadserege hackertámadásokat folytat az interneten, azonban most elképzelhető, hogy a kínai televízió véletlenül éppen hackerműveleteket végző katonákat mutatott az egyik műsorában - írja a Reuters.

A kínai hadsereg saját televízióján egy, az Egyesült Államok hackertevékenységét bemutató műsorban egy olyan hat másodperces bejátszást szerepeltetett, amelyen egy kínai katonai akadémia egyik tagja éppen hackertámadást indított egy betiltott szervezet honlapja ellen. A televízióban mutatott bejátszásban jól látható volt, amint egy számítógép előtt ülő kínai katona egerével több lehetséges hackertámadás közül kiválaszt egyet, majd kiválasztja azt is, hogy melyik website-ot akarja megtámadni, majd megnyomja a támadás gombot. A katona, ha a felvétel nem egy megrendezett jelenetet mutatott, a Minghui.org honlap ellen intézett támadást, az elküldött adatok mennyiségével próbálta meg lefagyasztani az oldalt. A honlap egy spirituális fejlődést elősegítő, ám 1999-ben betiltott ősi kínai módszer, a falun kung híveinek gyűjtőhelye. (origo, részlet)

Kínai hackerek ellopták India állambiztonsági titkait. Többek között a Dalai Láma hivatalának 1500 e-mail-jét, banki titkokat és az ENSZ jogi papírjait. .A Torontói Egyetem kutatói képesek a hackertámadásokat megfigyelni és visszakövetni. Így jutottak el olyan kínai szerverekig, amelyeket az ország dél-nyugati részén, Chengdu városában működtetnek. A kutatók nyolc hónapja figyelik a hackerek tevékenységét, évente pedig kiadják az Information Warfare Monitor (azaz Információs Hadviselési Jelentés) című kutatási jelentésüket. (168ora, részlet és kép, 2010)