2011. november 8., kedd

NOVEMBER 8 - HÍREK AZ OROSZ BIRODALOMBÓL

EMBERI SZÖRNYETEG
Az orosz rendőrség 29 múmiát talált egy orosz férfi otthonában. A helyiek által történészként ismert férfi a rendőrség szerint a holttesteket temetői sírokból lopta ki, majd felöltöztette - számol be az esetről a brit Guardian. A Nyizsnyij Novgorodban élő férfi lakásában hátborzongató csoportképet találtak: babáknak tűnő, felöltöztetett holttestek, fényes ruhában és fejkendőben, néhányuk keze és arca ruhával volt körbetekerve. A rendőrség szerint ezek a mumifikálás maradványai voltak. A rendőrség nem volt hajlandó közölni a férfi nevét a múlt heti letartóztatáskor, de fényképeket közzétettek róla, továbbá azt, hogy 45 éves, s jól ismeri a Moszkvától 400 kilométerre fekvő város történelmét. Az orosz média kiderítette, hogy a férfi Anatolij Moszkvin, aki a nyizsnyij novgorodi temetők legnagyobb szakértője. A férfi korábban nyíltan beszélt arról, hogy gyakran kutatja a temetőket és tanulmányozza a sírköveket, hogy feltárja a mögöttük álló élettörténeteket. Orosz újságcikkek rendőrségi közlésre hivatkozva azt írták, hogy a férfi csak fiatal nőket választott szörnyű gyűjteményébe.
A letartóztatását egy sírgyalázások miatti hosszadalmas nyomozás előzte meg a rendőrség szerint, bár azt nem közölték, hogy miként jutottak a férfi nyomára. Egy orosz lap, a Moszkovszky Komszomoletsz szerint csontokkal teli zsákkal kapták el a temetőben, de a bűnügyi hírekre specializálódott orosz internetes lap, a Kriminalnaja Khronika szerint a rendőrség Moszkvint azért kereste fel, hogy konzultáljanak vele az esetről. Moszkvint régóta arról ismerték a térségben, tudták róla, hogy érdeklődik a halottak iránt, több cikket is írt a régió temetőiről. Érdekelte még a kelta kultúra és 13 idegen nyelvet tanult. A letartóztatását egy sírgyalázások miatti hosszadalmas nyomozás előzte meg a rendőrség szerint, bár azt nem közölték, hogy miként jutottak a férfi nyomára. Egy orosz lap, a Moszkovszky Komszomoletsz szerint csontokkal teli zsákkal kapták el a temetőben, de a bűnügyi hírekre specializálódott orosz internetes lap, a Kriminalnaja Khronika szerint a rendőrség Moszkvint azért kereste fel, hogy konzultáljanak vele az esetről. Moszkvint régóta arról ismerték a térségben, tudták róla, hogy érdeklődik a halottak iránt, több cikket is írt a régió temetőiről. Érdekelte még a kelta kultúra és 13 idegen nyelvet tanult. Egy 2007-es interjúban azt mondta, hogy már 752 temetőt vizsgált meg, gyakran több mint harminc kilométert gyalogolva naponta. Azt is mondta, volt, hogy ilyenkor tócsákból ivott, szénakazalban töltötte az éjszakát, és egyszer még egy temetésre előkészített koporsóban is aludt. Többször is kikérdezte a rendőrség, de mindig elengedték. A Guardian beszámolója szerint a múlt hónapban a férfi egy írásában megmagyarázta a halottak iránti érdeklődését. Eszerint 12 éves korában egy temetésen arra kényszerítették őt, hogy megcsókolja egy 11 éves halott kislány arcát. (origo, részlet, kép AP)

A SZOVJET
KORSZAKRA
EMLÉKEZTEK

Kép: az AP jelentette, de nálunk elhallgatták, hogy november 7-én  a Vörös Téren  az 1941-es katonai szemlére emlékeztek, amikor a szemléről egyenesen a frontra mentek a katonák. A cikk nem írta, hogy ezt a bemutatót hagyományőrzők vagy állami szervezés csinálta?