2011. február 25., péntek

FEBRUÁR 25 – EU-NATO ZAVARODOTTSÁG

AKKOR MOST BAJ VAN A NATO-BAN ÉS AZ EU-BAN VAGY NINCS ?

Kép: Kadhafi befűtött a NATO-nak és az EU-nak!


(Szerintünk nagyon nagy a baj mindkét szervezetben, csak úgy tesznek minta semmi baj nem lenne. Csodálatos módon a Demokrácia Mintaországa (USA) mélyen hallgat az EU-ban és NATO-ban lévő zavarról és bajokról.)

"Kicsit korai még a részletekről beszélni, de köztudott, hogy a NATO-nak vannak eszközei, amelyekkel élhet egy ilyen helyzetben, s a NATO felléphet támogatóként és koordinátorként, amennyiben egyes tagállamok cselekedni akarnának - mondta. Rasmussen a francia hírügynökség szerint Twitter-oldalán is említést tett az Észak-atlanti Tanács délutánra való összehívásáról. Csütörtökön az Egyesült Államok közölte, hogy minden lehetőséget megvizsgál a líbiai eseményekkel kapcsolatban, beleértve egy repüléstilalmi övezet kikényszerítését, s nem zárta ki egy katonai akció lehetőségét sem válaszul az észak-afrikai országban kialakult válságra. Az Európai Unió szoros figyelemmel követi a líbiai eseményeket - hangsúlyozta a gödöllői királyi kastélyban az unió védelmi minisztereinek informális találkozóját megnyitva Hende Csaba magyar honvédelmi miniszter. A NATO alapszerződése nem teszi lehetővé a líbiai beavatkozást - hangsúlyozta megnyitó beszédében Hende Csaba, emlékeztetve arra is, hogy az atlanti szövetség, illetve az Európai Unió esetleges szerepvállalására csakis ENSZ-felkérés alapján kerülhet sor. Mindennek alapján a miniszter elképzelhetetlennek nevezte, hogy magyar katonákat küldjenek a észak-afrikai országba. A miniszter hangsúlyozta, hogy Líbia mindennek ellenére a pénteki miniszteri találkozó egyik fő témája lesz. Az EU szoros figyelemmel kíséri a líbiai eseményeket - jelentette ki, utalva arra, hogy a legfrissebb adatok szerint mintegy 3600 unió állampolgár tartózkodik az országban, amellyel kapcsolatban egyéb "életbevágóan fontos" érdekekről is beszélt. A magyar uniós elnökség programjában szereplő, nem hivatalosnak mondott védelmi miniszteri tanácskozás napirendjével összefüggésben a miniszter kiemelte az Európai unió és NATO, illetve az Európai Unió és az ENSZ közötti partnerség megvitatását. Az előbbi fontosságát, illetve időszerűségét húzza alá a NATO főtitkárának gödöllői jelenléte is. Mindezzel összefüggésben Hende Csaba úgy értékelte, hogy a két szervezet közötti együttműködés hatékonysága - elsősorban a Ciprussal kapcsolatos görög-török-ciprusi ellentétek miatt - hagy kívánnivalót maga után, ennek ellenére - a párhuzamosságok kiküszöbölésével - konkrét lehetőségek nyílnak az együttműködés mélyítésére. A miniszter szavaiból kitűnt, hogy hatékonyabbnak tekinti az EU és az ENSZ partnerségi együttműködését, ezzel kapcsolatban a világszervezet békefenntartó misszióinak uniós támogatására utalt. A gödöllői tanácskozás napirendjével összefüggésben a vendéglátó miniszter fontosnak nevezte a képességek összehangolását, mint mondta, a tagállamok összefogása, a katonai, védelmi képességek összehangolása, csoportosítása jóval hatékonyabb, illetve gazdaságosabb együttműködést tesz lehetővé. Mindez Magyarországnak is alapvető érdeke - jelentette ki a védelmi miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy a gödöllői tanácskozás ezzel kapcsolatban is eredményes lesz. (MTI, részlet)
HÁTTÉR
Nézzük meg a fenti zavaros szöveget. A NATO főtitkár kizárta a katonai beavatkozást, de Amerika kilátásba helyzezte. Úgy látszik a NATO-n belül nem szoktak egyeztetni. Meg kell vitatni a partnerséget is? Ez már igen furcsa fejlemény. Ma reggel a rádió híreiben idézték Rasmussent (képen) a NATO főtitkárát, aki ezt mondta: Libia nem jelent fenyegetést a NATO vagy szövetségesei számára. Mi akkor gyorsan megkérdezzük, hogy Magyarország, mint a NATO tagja talán fenyegetettséget jelent a NATO számára? Ugyanis a héten éppen Hende Csaba jelentette be a parlamentben, hogy NATO csapatok fogják megszállni Magyarorszégot, akik nemcsak katonák lesznek, hanem azok családtagjai is, akik szabadon mozoghatnak az országban, de senki sem igazoltathatja őket, valamint a magyar állam ezeknek lakásokat épít, csak úgy szivességből...Kép: Ashton, a libanyakú EU-s külügyér