2011. február 27., vasárnap

FEBRUÁR 27 – BOLIVIAI ÉRDEKESSÉGEK

HÍREK ÉS KÉPEK BOLIVIÁBÓL
Amelyeknek Magyarország számára is van üzenete

Julio Terrazas bíborost XVI. Benedek pápa le akarja mondatni – mondván, hogy megszegte az egyház szabályait. Ugyan még csak egy év múlva lesz a bíboros 75 éves, de már a kirugását tervezi a Vatikán. Boliviában nincs az egyháznak bíborosi székhelye, egyházmegyéje, mint ahogy más délamerikai államokban vannak ilyenek. A pápa és a Vatikán dühét az váltotta ki, hogy Terrazas bíboros nagyhatású könyvet adott ki, amely amolyan emlékirat-féle és amelyben vallási, társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkozik Bolíviában és Latin-Amerikában. A könyvében több mélyinterjú is van, amelyben bemutatja, hogy Julio Terrazas miként volt lelkész egy faluban és miként lett belőle Bolivia első bíborosa, miután püspök volt korábban La Pazban, Oruroban és Santa Cruz de la Sierraban, több mint 20 évig. 2008-ban a bolíviai bíborost, Julio Terrazas Sandovalt megválasztotta a spanyol El Pais napilap a 100 legfontosabb latin-amerikai szellemi, értelmiségi vezetői közé. Ez megjelent a legnagyobb spanyol lap különkiadásában, ahol a bíboros más neves politikusok, neves polgári vezetők, híres művészek, neves sportolók között szerepel. A bíboros interjúkönyve megkerülhetetlen társadalmi és politikai összefüggésekkel foglalkozik és nagy hatása lett. Azzal foglkalkozik többek között a könyvében, hogy milyen folyamatok vannak Bolíviában és Latin-Amerikában. Olyan problémás kérdéseket is feszegetett könyvében, mint a pedofília és a jelenlegi bolíviai helyzet. Evo Morales úgy jellemezte a bíborost mint "egy püspöki tekintélyt" (hoybolivia alapján és kép)
MEGJEGYZÉS
A cikk nem szól egy nagyon lényeges tényről. Mégpedig arról, hogy a Rózsa Flores-féle EU-s állampolgárokból toborzott terrorista bandájának is célpont volt a bíboros megölése. A terrorbanda 2009 áprilisi felszámolása előtt pár nappal Santa Cruzban Terrazas bíboros lakásánál robbantottak, de csak károk keletkeztek. A bíboros azért maradt életben, mert akkor éppen nem volt otthon. Ami pedig a Vatikánt illeti, a cikkből egyértelműen kiderül, hogy a Vatikánnak nem kedvesek azok a püspökök és bíborosok, akik nem a Saul rabbi-féle vonalat képviselik, mert ezeket üldözik. Azokat, akik életüket Jézus tanításaira tették föl, mint pl. a fenti bíboros vagy nálunk Mindszenty bíboros, akit a Vatikán is üldözött. De korábban hasonló módon jártak el Prohászka Ottokár magyar püspökkel is.
Chile és Argentina mellett Bolivia is pályázik a Dakar Rally megrendezésére. (hirado)

 Kép: Morales elnök a közelmúltban egy vidéki sportlétesítményt adott át





































 Kép: az elnök palotában gyakran fogad indián küldöttségeket, ami Magyarországon elképzelhetetlen lenne, hogy pl. Schmitt elnök magyar népviseletes küldöttségeket fogadjon. Schmitt eddig csak cigányokat és zsidókat fogadott a Sándor-palotában

















Kép: bolivia rendőrség egy díszszemlén

 Kép: az autólopások elleni rendőri egység














Kép: tisztavatáson díszkardot kapnak a katonatisztek. Magyarországon erre nincs szükség, mert se katonák nincsenek, se kardok nincsenek, de korrupciós tábornokok bőven vannak, akik bűnszövetkezet módjára raboltak a HM-ben. Ennyit a cionista patkányköztársaságról

Kép: Morales egy vidéki iskolaavatáson

Kép: tisztavatás a katonai akadémián

Kép: az elnök Oruro tartományban. Nálunk? Orbán Viktor még a nép közé sem megy el, de ha el is megy, akkor is a testőrök gyűrűje veszi körül. A Fidesz-vezetőket egyáltalán nem érdeklik a vidéki és helyi viszonyok. Oda is csak akkor mennek el, ha éppen katasztrófa van.


Kép: Oruro tartomány helyi vezetői