2011. február 25., péntek

FEBRUÁR 25 – EU - NATO ZŰRZAVAR

A NATO NEM SEGÍT A MAGYAROKON
Az a repülőgép, amely a Líbiában rekedt magyarokat hozná haza, a líbiai hatóságok berepülési engedélyére vár, e nélkül nem indulhat el - mondta Pataki Eszter külügyminisztériumi szóvivő pénteken az MTI érdeklődésére. Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön azt közölte: tudomása szerint mintegy 50-60 magyar állampolgár tartózkodik Líbiában, értük Magyarország repülőgépet küld. (MTI)
HENDE ELMAGYARÁZTA AZ EU VEZETŐNEK A LÍBIAI HELYZETET
Hende Csaba (képen) honvédelmi miniszter pénteken, az Európai Unió védelmi minisztereinek gödöllői informális tanácskozásán közvetve utalt arra, hogy napirenden szerepel a Líbia elleni fegyverembargó, az utazási korlátozások, valamint a líbiai számlák befagyasztása is. Megismételte ugyanakkor, hogy az ENSZ felhatalmazása nélkül "drasztikus szankciókat, kemény lépéseket" aligha lehet hozni. Hende Csaba egyetértett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral abban, hogy Líbiával kapcsolatban mind az atlanti szövetség, mind az Európai Unió óriási kihívás előtt áll. (MTI, részlet)

Van ám eszem-iszom dínom-dánom Gödöllőn! A rádió hetek óta mesélte milyen pompás fogadtatásban részesülnek az EU-s élősködők, akiknek a legmagasabb a fizetésük mindenütt. Még a szórakoztatásukról is gondoskodik Orbán, kormánya és még személyes ajándéktárgyakat is kapnak....


HENDE CSABA EU-S LETOLÁST KAPOTT
Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az eseményen azt mondta: az EU jelenleg az uniós állampolgárok Líbiából való kimenekítésére összpontosít. Mint kiemelte, jelenleg még kétezer uniós állampolgár van Líbiában, de közülük többen kettős állampolgárok, akik nem akarják elhagyni az észak-afrikai országot. Ashton rámutatott: a líbiai helyzet hatékony kezeléséhez együttes fellépés szükséges, és fontos, hogy legyenek olyan EU-tagállamok, amelyek hajlandóak konkrét segítséget nyújtani. Példa erre Franciaország, amely hajót küldött a térségbe a Líbiából távozni készülőknek. Ashton elmondta azt is: az EU soros elnökségét betöltő Magyarország a nehéz körülmények között kitűnő koordinálást végzett a líbiai helyzettel kapcsolatban, de jelenleg nincs szükség arra, hogy az unió nevében közvetítsen az észak-afrikai országban. (MTI)
NÉMET-OLASZ ELLENTÉT
A németeknek elegük van a külföldiekből és egyetlen bevándorlót sem akarnak befogadni. Az olaszok meg a németeknek szeretnének átpasszolni (exportálni) az afrikai menekülteket. Ashtonnak, a libanyakúnak erre a vitára még nem volt semmilyen ötlete és véleménye, hiszen nagyhatalmakról van szó.