2011. február 6., vasárnap

FEBRUÁR 6 – AZ IZRAELI TERRORÁLLAM BELÜLRŐL

IZRAELBEN                   
SZÓLÁSSZABADSÁG?
NYET!                            

Az Al Jazeera egy igen hosszú cikket közölt Izrael belső rohadásáról egy izraeli újságíró tollából, ebből csak a lényeget vettük ki, bár az elemzések is érdekesek voltak. A cikk több megkérdezett véleményéből állt össze, de az utolsó rész a legérdekesebb. A cikk címe alább...
Az izraeli demokrácia halála
Sok baloldali izraeli attól tart, hogy az anti-demokratikus jogszabályok miatt Izrael a fasizmus felé tart. Az egyiptomiak keresik a szabadságukat, kérdezek egy muszlimot Jaffában, hogyha ezt látják, lesz e hasonló eset Izraelben? "Én nem gondolom" - feleli. "Még az összes rendetlenség ellenére is itt demokrácia van." De, ugye? És meddig? A jogszabályok célja az, hogy elhallgattassa az egyéneket és csoportokat, akik kritizálják a kormányt. Az izraeli demokrácia Intézet (IDI) azt mondja, hogy az ilyen értékválság "súlyos fenyegetést" jelent az országra. A balközép Haaretz lap nemrég közzétett egy több részből álló cikket, amely hasonlóan aggodalmát fejezte ki az Izrael-i demokrácia iránt. Ez arra utal, hogy még az izraeli központi állam - amely apatikus – is aggódik az állam miatt.
Csökkenő demokratikus tér
Egyes kritikusok is azt mondják, hogy Izrael soha nem volt demokrácia a szó valódi értelemében. „Ha megnézzük az elmúlt két évben, nemcsak az arab lakosságot támadják [a kormány] hanem a zsidókat is, akik másként gondolkodnak."
"Fasizmus felé csúszás?"
Egy friss közvélemény-kutatás megállapította azt, hogy több mint a fele zsidóknak hajlandó, hogy korlátozzák a sajtószabadságot, ha a média veszélyezteti az állam imázsát. És közel kétharmada úgy vélekedett, hogy szabad a szólásszabadság elfojtani, a biztonság kedvéért.
Felülről lefelé terjed a rasszizmus
"Meg kell értenünk, hogy a fasizmus nem a hatalom kifejeződése, hanem ez egy kifejezése a gyengeségnek." Oded (egy holotúlélő unokája. A szerk.) emlékeztet arra, hogy régebben az eltérő véleményeket is tolerálták. "Most, lehetetlen bármit is kimondani az állam vagy a kormány ellen. Ha így teszel, akkor te egy" áruló" vagy, mert az államérdek az érték és ez fontosabb." Bár egy jelentős változás valószínűleg hosszú út lesz Izrael számára - lehet, hogy ez olyan hatalmas lesz mint egy fasizmus, hogy felébredjenek a zsidó izraeliek a közönyből és a cionista álmukból, mert elmúlt a demokratikus állam - változás van a levegőben.
Mya Guarnieri egy Tel Aviv-i újságíró és író. Rendszeresen publikál az Al Jazeera angol részébe, az ő munkája megjelent a The Guardianban és a The Huffington Postban, valamint más nemzetközi médiában. Ebben a cikkben a szerző saját véleményét mondja, ami nem feltétlenül tükrözi az Al Jazeera szerkesztői elveit.