2011. július 13., szerda

JÚLIUS 13 - KÜLFÖLDI ESEMÉNYEK KÉPEKBEN

Kép: afganisztáni csendélet, az orosz tankról nem derül ki, hogy kiknek a kezében van, mert az AP nem mindig jelzi a képek tartalmát
Kép: ez NATO tank egész biztos
Kép: Egyiptomban újra sátorba berendezkedtek a tüntetők Kairó főterén és ez marad egészen a novemberi választásokig, AP

Kép: Egyiptomban az állami bűnözők képeit szemlére teszik, Magyarországon ez nem divat, pedig érdemes lenne követni ezt a példát

Kép: koptok és muzulmánok együtt a harcban

Kép: Richard Williamson angol püspököt a német bíróság 6500 euróra büntette holotagadásért, de föllebbezett az itélet ellen. A héten a Vatikáni Rádió magyar adása érdekes hírt mondott be. Miszerint a pápa elitéli a Szent Pius Testvériség papszenteléseit, mert ezek nem egyeznek a vatikáni kánonnal és a Szent Pius Testvériséget addig nem ismerik el, amíg annak hitelveit nem tanulmányozták. A hírben az volt az érdekes, hogy azt nem mondták, hogy Williamson püspök ennek a társaságnak a vezetője. A püspököt emiatt itélték el:
a svéd televízióban fejtette ki azt a meggyőződését, miszerint a "történelmi bizonyítékok erősen ellentmondanak annak, hogy szándékosan hatmillió zsidót öltek meg gázkamrákban Adolf Hitler előre megfontolt politikája nyomán". "Azt hiszem, nem voltak gázkamrák" - jelentette ki, hozzátéve, azokkal a "revizionistákkal" ért egyet, akik azt állítják, hogy "200 ezer-300 ezer zsidó pusztult el a náci koncentrációs táborokban, de egyikük sem gázkamrában".
A püspököt nem a történelmi nézetei miatt zárták ki korábban az Egyházból, hanem mert a négy püspököt 1988. június 30-án szentelte Lefebvre érsek, pápai engedély nélkül. Ezért tehát a szóban forgó személyek „latae sententiae” – vagyis automatikusan kiközösítették magukat. A következő négy főpásztorról van szó: Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson és Alfonso del Gallareta. A Szentszék szombaton kibocsátott közleménye szerint a döntésre az Apostoli Szentszék és a Szent X. Piusz Testvériség közötti párbeszéd hosszú folyamata után került sor. A Testvériséget 1970-ben alapította Freiburgban Marcel Lefebvre francia érsek, aki nem ismerte el érvényesnek a II. vatikáni zsinat egyes reformjait.
A PÜSPÖK ÉLETÚTJA
Angliában született 1940-ben, szülei anglikán vallásúak. A Winchester College-t kezdte el majd Cambridge-ben végzett irodalom szakon.Az egyetem elvégzése után kivándorolt Afrikába és Ghanában tanított. Itt Malcolm Muggeridge erősen hatott rá. Gabonban találkozott az idős Albert Schweitzer-el. 1971-ben belépett a római katolkus egyházba egy Angliában dolgozó ír misszionárius, John Flanagan hatására. Svájcban végezte el a Szent X. Pius nemzetközi szemináriumát, Ecőne-ban és 1976-ban szentelte föl Marcel Lefebvre püspök. Először Németországban működött, Weissbadban, majd két év után Svájcban, Ecőne-ban. 1983-ban A Connecticut-i Ridgefield-ben Aquinóói Szent Tamás szeminárium tagja volt, majd a Minnesota, Winonai szeminárium rektora lett 1988-ban.

BOLIVIA

Bolivia beperelte Chilét a Hága-i nemzetközi bíróságon a tengeri kijárata miatt, a múlt héten


Kép: Egyiptomban a tüntetők hatására 700 rendőrt rugtak ki állásukból, mert megsértették a törvényt. AP











Kép: Dél-Szudánban ünneplik a függetlenséget, de a nehézségek ezután jönnek, AP
Kép: Irakban a CIA főnöke, Panetta együtt ebédel a zsoldosaival, AP