2012. február 2., csütörtök

FEBRUÁR 2 - BŰNÖZŐ BANKOKAT KIUTASÍTANI

Újabb bank bukott hitelpert
Első fokon pert nyert a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének (BAÉSZ) elnöke, Kásler Árpád az OTP Bankkal szemben. A tavaly december 8-án a Békés Megyei Bíróságon született ítélet kimondta, hogy a devizahitel kezelési költségének devizában való megállapítása visszamenőleges hatállyal semmis. Az ítélet szerint a banknak nincs joga zsebre tenni a vételi és eladási árfolyamok közötti árfolyamnyereséget, így a hiteltörlesztésnél alkalmazott – a banknak kedvezőbb – eladási áron történő elszámolást a bíróság szintén semmisnek mondta. Az OTP már fellebbezett, az ügy a Szegedi Ítélőtábla elé került januárban. Az első fokon eljáró bíróság azt is kimondta, hogy semmisnek tekintendő az a rendelkezés – amit lényegében minden bank alkalmaz –, miszerint az adós által fizetendő részlet a bank által meghatározott deviza eladási árfolyam függvénye. Az ítélet az eladási árfolyamok alkalmazását megsemmisíti, és kimondja, hogy a szerződés visszamenőleges hatállyal csak akkor érvényes, ha a bank az ügyfélnek kedvezőbb vételi árfolyamon számolja el a törlesztést. Az indoklás szerint a bank a kölcsönt vételi árfolyamon adta oda a hitel felvevőjének, miközben „a vételi és eladási árfolyam közötti különbözet haszna ebben az esetben a pénzügyi intézménynél csapódik le, anélkül azonban, hogy e mögött bármilyen szolgáltatás állna”. (index, részlet)
OLVASÓNK VÉLEMÉNYE
Minden bank ellen irányuló perben csak arra térnek ki, mintha csak az egyoldalú szerződés módosítása lenne probléma, de ennek semmissé tétele után a bankok vígan tovább élhetnek. (A legnagyobb pofátlanság az amit a mai hírekben mondtak, hogy a szegény bankok 210 milliárd Ft-ot „vesztettek” a végtörlesztéseknél. Hogy nem szakad le a plafon ekkor hazugság láttán...Hiszen a bűnöző bankok nem vesztettek az elmúlt tíz év alatt semmit, hanem különlegesen nagy extra-haszonra tettek szert. Hivatalos adatok állították, hogy ezen idő alatt a magyarországi bankoknak volt a legnagyobb nyeresége Európában, ilyen csaló hitelekkel a háttérben. A szerk.)
A lényeg az, hogy A BANKOK MŰKÖDÉSÜKNÉL SOROZATOS BŰNCSELEKMÉNYEKET KÖVETNEK EL, SZERVEZETT MÓDON! Ezért a bankokkal szemben kellene eljárni és az összes tulajdonosát, vezetőit vád alá kellene helyezni, akik ilyen csaló hiteleket csináltak. Ezeket a hétpróbás bűnözőket börtönbe kéne zárni és a bankjaikat kiutasítani az országból. Ehelyett mocsokráciában ilyen piti részletbe kötnek bele, de a bankok működését továbbra is bűntetlenül hagyják, s ezáltak minden banktulajdonos vígan élvezi szabadlábon az életet. (Megjegyezük még Józan Viktornak, hogy egy adott országban a mindenkori kormány szabja meg a bankok működési feltételeit, nem pedig a bűnöző bankok parancsolgatnak és zsarolgatnak a kormánnyal szemben. A szerk.)