2012. február 15., szerda

FEBRUÁR 15 - JELENTÉS MOCSOKRÁCIÁBÓL

160 EGYHÁZ HELYETT CSAK 31 EGYHÁZ LESZ?
Kép: a MH képe alá nem írták, hogy ez a bizonyos kereszt a Szent Gellért-hegyi sziklakápolna előtt van, amelyet 1945-1990-ig a zsidókommunisták elfalazva zárva tartottak, a közelében lévő pálos kolostorban pedig a balettintézet kollégiuma volt..
Nem támogatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága Bánki Erik fideszes képviselő indítványát, aki egy hatodik buddhista közösséget is egyházként ismertetett volna el. A bizottság támogatta a Magyarországi Muszlimok Egyházának elismerését. Két kérelem, a Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetségéről és a SZIM Salom Progresszív Zsidó Hitközségről egyharmados támogatást kapott, így a Ház szavaz ezekről. Az egyházi törvény módosításáról és az egyházkénti elismerésről jövő héten dönthet a parlament. Nem támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága, hogy a Ház elé kerüljön a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség elismerése egyházként, amelyet a fideszes Bánki Erik javasolt.  (...) Expozéjában Lukács Tamás, a beterjesztő vallásügyi bizottság KDNP-s elnöke felidézte, a jogszabályban eredetileg tizennégy egyházat ismertek el, ám további nyolcvanöt nyújtott be regisztrációs kérelmet. Mivel a Magyar Tudományos Akadémia nem foglalt állást, a parlamenti bizottság saját hatáskörében tett javaslatot a bejegyzendő felekezetekre. Bár korábban harminckét olyan szervezetről volt szó, amely megfelel a törvényben rögzített kritériumoknak, pénteken, a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülése után, a testület végül csupán további tizenhét vallási közösség egyházi elismerését szorgalmazta. Szászfalvi László egyházügyi államtitkár jelezte, a kormány támogatja az erről szóló előterjesztést. Ugyanakkor a fideszes Bánki Erik módosító indítványában azt javasolta, hogy a tizenhét mellett a Ház a Szakja Tasi Csöling buddhista közösséget is ismerje el egyházként. Érdekesség, hogy a tizenhét felekezet közül már öt amúgy is buddhista, köztük van a sajtóinformációk szerint a Kína által kifejtett diplomáciai nyomás révén a listára kerülő Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház. A Szakja közösség lelki vezetője egy tibeti szerzetes részt vett a dalai láma 2010-es látogatásának szervezésében is.   Lendvai Ildikó (MSZP) hiába javasolta, hogy tizenkilenc különböző egyházat, többek között az Agapé gyülekezetet, A Magyarországi Biblia Szól Egyházat, a Golgota Keresztény Gyülekezetet, a Hindu Vaisnava Egyházat, valamint a Magyarországi Örmény Apostoli Egyházat tegyék még fel az elismert vallási közösségek listájára. (MH, részlet)
Ennél ami most van még a Kádár-rendszer is jobb volt, mert akkor 3 egyház volt elismerve (katolikus, református, evangélikus) és a zsidó "felekezet". Mellesleg a zsidó "vallás" a szó igazi értelmében nem vallás, hanem politikai terrorszervezet. Még néhány szekta akkor is működhetett mint pl. az unitáriusok, baptisták, de azokat nem tartották - jogosan - egyháznak.