2011. október 1., szombat

OKTÓBER 1 - DÉL-AMERIKA FEJLŐDÉSE TÖRETLEN

A HAZAI HÍREKBEN TELJESEN ELHALLGATJÁK A DÉL-AMERIKAI FEJLŐDŐ ORSZÁGOKAT
Latin-Amerikában nincs recesszió (gazdasági visszaesés)
A világ minden része épül és fejlődik, és az úgynevezett recesszió sem kezelhetetlen, ahol nem zsidók irányítják a gazdaságot.
Argentína és Uruguay ismét jelentős lépést tett kapcsolataik szorosabbra fonása tekintetében. Szeptemberben leszállt az első utas az argentin fővárost Buenos Aires-t az uruguayi Paso de los Toros-szal összekötő vasútvonalon közlekedő gyorsvonatról. A 813 km hosszú vonal megépítése számos nehézségbe ütközött, nem beszélve az államhatár átlépésével járó hivatalos ügyintézés lebonyolításáról. Jose Mujica Uruguay elnöke azon szándékának adott hangot, hogy reméli a vonat meg se áll a fővárosig, Montevideoig.
Brazília - Csökkentette a Brazil Központi Bank a gazdaság bővülésének mértékét. Bár a 3,5 %-os növekedés így is irigylésre méltó. A gazdaság olyan erős lábakon áll még a mostani recesszióban is – köszönhető az ország olajtartalékainak, a Kínával való szoros kereskedelmi együttműködésnek és a nagy infrastrukturális beruházásoknak-, hogy a növekedés nem kérdéses, legfeljebb csak a mértéke, véli Jose Augusto Fernandez a Nemzeti Ipari Szövetség elnöke. Brazília kivonja az ENSZ misszió keretén belül szolgáló békefenntartó katonáit Haiti szigetéről, legkésőbb 2012 márciusáig. A helyi lakosok egyre hevesebben tiltakoznak az ENSZ katonák sorozatos garázdálkodásai és szexuális „kihágásai” miatt. Ezért Brazília azt a döntést hozta, hogy kivonja alakulatait a szigetországból, jelentette be a kormányszóvivő. Több törzs együttes tiltakozása végül meghozta gyümölcsét. S a most éppen Brazíliában veszélybe került életterük megmaradásának esélye újra visszatérni látszik, vélik lelkes környezetvédők. A Norte Energia társaság és más befektetők által finanszírozott milliárd dolláros beruházás felfüggesztését és talán végleges leállítását eredményezheti egy brazíliai bíró döntése. A hosszas huzavona a Xingu folyóra tervezett gigantikus méretű gát miatt robbant ki, mely a környezetvédők szerint is óriási, helyre nem hozható károkat okozna a világ legnagyobb trópusi esőerdőjében. A kormány által képviselt álláspont szerint, hogy az energiaszükségletre megoldást kell találni most szigorúbb keretek közé szorult Carlos Castro Martins bíró döntése következtében, nyilatkozta egy kormánytisztviselő.
Bolíviában az indiánok heves tiltakozása és az azt követő rendőri intézkedések brutalitása miatt Evo Morales leállította az autópálya építését, és ígéri felülvizsgálják a beruházást és kijavítják az esetleges hibákat. Azonban a mesterségesen keltett indulatok eredményeképpen a Morales kabinet három tagja is lemondott. Legutóbb a belügyminiszter a tiltakozó indiánokkal szembeni rendőri túlkapások miatt. Egy későbbi sajtótájékoztatón pedig a következő nyilatkozatot tette: sem ő, sem Morales elnök nem engedheti meg, hogy az ország modernizálása, fejlődése megálljon, és hogy ezért bármilyen áldozatot hajlandóak meghozni, ezért is nyújtja be lemondását. (jovonkinfo, részlet)

Boliviának nincsenek államadósságai, hanem sokmilliós dollártartalékaik vannak, amiért már nyugati bankok sokszor jelentkeztek náluk, hogy adjanak Boliviának nagy kölcsönöket, de Morales (képen) köszöni szépen, de  nem kér ezekből a kölcsönökből. Ugyanakkor a Morales kormány három éves működése alatt igen erős gazdasági fejlődés indult, beleértve a hasznos nemzetközi kapcsolatokat is, a világ nagy hatalmaival és országaival. Venezuela, Chile, Brazilia mellett Bolivia a legjobban fejlődő országok közé tartozik a kontinensen, miközben sok természeti csapás is érte őket az elmúlt években.