2012. április 9., hétfő

ÁPRILIS 9 - EGY VERS UTÓHATÁSAI


IZARELI HAZUGSÁGOK GRASSRÓL
Érthető, hogy Grass verse érzelmeket vált ki, ugyanakkor nehéz elfogadni a túlreagálást – írta a Háárec arra utalva, hogy Eli Jisai belügyminiszter előző nap nemkívánatos személynek nyilvánította a 84 éves német írót Izraelben. „Úgy tűnik, nem annyira egy nemkívánatos személyről van szó, mint inkább egy nemkívánatos politikáról” – írta a Háárec, amely karikatúrát is közölt a témáról internetes oldalán. Ezen két ember marihuánát szív egy háztetőn Tel-Avivban, és az egyik aggódó arccal azt mondja a másiknak: „A belügyminiszter kitiltotta a füvet Izraelből”. A fű (németül Grass) a héber szlengben is marihuánát jelent. A német külügyminisztérium nem kívánt reagálni az izraeli lépésre. Eli Jisai belügyminiszter az izraeli rádióban úgy nyilatkozott, Günter Grass „azt az eszmét támogatja, amelyet korábban, az SS-egyenruha viselésével támogatott”. Az ultraortodox Sasz párt politikusa arra utalt, hogy az író a II. világháború utolsó napjaiban a Waffen SS-nél teljesített fegyveres szolgálatot. Eli Jisai hozzátette, tulajdonképpen el kellene venni Günter Grasstól a Nobel-díjat. Közben Németországban továbbra is élesen bírálják az írót. „Aki az iráni atomprogramban rejlő fenyegetést ártalmatlan színben tünteti föl, az nem ismeri el a valóságot” – írta Guido Westerwelle német külügyminiszter a Bild című, nagy példányszámú napilap vasárnapi számában. Ugyanaznap két konzervatív újságban, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban és a Welt am Sonntagban írók és kritikusok marasztalták el Günter Grasst. Az 1999-es irodalmi Nobel-díj kitüntetettje a Hagymahántás közben című, 2006-ban megjelent önéletrajzi naplójában számolt be múltjának addig titokban tartott epizódjáról, hogy 17 évesen a Waffen SS tagja volt. (MNO, részlet)
Izraelben nagyon jól tudják, amit Grass megírt az önéletrajzában, hogy őt kötelezően sorozták be a Waffen SS-be, de ott egy munkaszolgálatos alakulatnál volt a fiatal életkora miatt. Ráadásul semmi törvénytelenséget sem csinált ezen hónapok alatt. Ehhez hasonló ügyben vádolták a pápát is (XVI. Benedek), mert fiatal korában a Hitler Jugend tagja volt. Korábban meg a volt osztrák kancellárt és későbbi ENSZ főtitkárt vádolta ez a férges banda, mert Kurt Waldheim a Wermacht (német hadsereg) tagja volt. Milyen jogon bírálgatja a terrorállam más nemzetek fiait? Amikor az izraeli elnökök és miniszterelnökök többsége bizonyítottan terrorista volt.
HAZAI HÍREKBEN NEM IDÉZIK GRASS VÉLEMÉNYÉT
Kiálltak Günter Grass mellett. A szervezők hétfőn szolidaritásukat fejezték ki Günter Grass íróval. Hangsúlyozták: nem Grasst kell pellengérre állítani, hanem azokat a politikusokat, akik az Iránt sújtó gazdasági szankciókkal mindinkább elmélyítik a közel-keleti válságot. Hozzátették: Grass versében csupán „a maga módján” felhívta a figyelmet egyebek között arra, hogy Izrael több mint 250 nukleáris robbanótöltettel rendelkezik, de nem engedélyezi atomarzenálja ellenőrzését és nem csatlakozott az úgynevezett atomsorompó-egyezményhez. Az iráni konfliktus témáját feldolgozó, Amit el kell mondani című prózaversében Grass arról ír, hogy Izrael „nukleáris potenciálja” egyre nagyobb, és bár nem titokban gyarapodik, de ellenőrizetlen. A zsidó állam így veszélyezteti az „egyébként is törékeny világbékét”, amit feltétlenül el kell mondani, mert előfordulhat, hogy „holnap már késő lesz”. Grass bírálta Németországot is, amiért ismét eladott Izraelnek egy tengeralattjárót, amelyet szakértők szerint el lehet látni nukleáris robbanótöltettel felszerelt rakétákkal. Grass Iránra utalva azt írta, hogy a németektől vásárolt izraeli tengeralattjáróról egy olyan országra lehet csapást mérni „mindent megsemmisítő robbanótöltettel”, ahol „egyetlenegy atombomba létét” sem sikerült bizonyítani. A vers heves vitát váltott ki, a művet Angela Merkel, illetve az összes német parlamenti párt is elítélte. (MNO, részlet)