2012. április 8., vasárnap

ÁPRILIS 8 - KÜLFÖLDI ESEMÉNYEK KÉPEKBEN

BOLIVIAI HÍREK
Kép: a húsvéti passiójátékot ott is megtették egy vidéki városban, ABI képek
Kép: érdekes csuklyás alakok, a pesti körmenetet a bazilikánál az eső elmosta. Ennyit a magyar keresztényekről
Kép: vidéki városban Morales elnök egy új iskolát avatott
Kép: nálunk iskolákat zárnak be és szüntetnek meg
Kép: az elnök az iskolaavatáson
Kép: egy vidéki városban katonai sorozást tartottak. Bezzeg nálunk nincs sorkatonaság, csonkaországunk teljesen védtelen
IRÁNI HÍREK
Az Anonymous megbénította a brit belügy honlapját. A Twitteren azt üzenték: a levelezések megfigyelése és a brit kiadatási szabályok szigorítása miatt tiltakoznak. (index, részlet)

Irán zárja be az új atomerőművet
Az Egyesült Államok és több más nyugati ország a Kúm város melletti új atomlétesítmény azonnali bezárását, majd lebontását fogja követelni Irántól azokon a reménybeli tárgyalásokon, amelyeknek a megnyitását péntekre tervezik – jelentette vasárnap a New York Times amerikai és európai diplomatákra hivatkozva. Washington és európai szövetségesei ezenkívül fel fogják szólítani Teheránt, hogy hagyjon fel a magasabb fokon dúsított urán előállításával, és hogy szállítsa el az országból az ebből meglévő összes készletét. A diplomaták azt mondták: nem tudják elképzelni, hogy a nyugati hatalmak bármiről megállapodjanak Iránnal, ha nem hajlandó megválni 20 százalékosra dúsított uránból felhalmozott készletétől, miután az ilyen dúsítási fokú urán hónapok alatt fegyverminőségűvé dúsítható tovább.(MTI, részlet)
Biztosra vehetjük, hogy Irán nem hagyja magát zsarolni ilyen fenyegetésekre.
AMERIKA NEM NYUGSZIK
Puskov egy alsóházi konferencián fejtette ki véleményét, mely az iráni atomprogrammal kapcsolatos problémákkal foglalkozott. Mint mondta: „A rakétavédelmi pajzs felépítése egy politikai lépés, ami azonban egy esetleges Irán elleni katonai akciót készíthet elő. Sajnos a kialakult helyzetben mindez csak súlyosbítaná a konfliktust.” Az orosz jogász először az iráni tisztviselőket szólította fel a nyugati fenyegetések komolyan vételére, majd egy esetleges Irán elleni csapás következményeit fejtegette. Véleménye szerint nem kizárt, hogy egy támadás az ország nukleáris létesítményei ellen globális konfliktust is kirobbanthat, amiben a perzsa ország akár az aszimmetrikus hadviselés eszközeihez is nyúlhat. Ugyanakkor megerősített a korábbi orosz álláspontot, amely elítélte Irán nukleáris programját. Csen Hsziao-tung (Chen Xiaodong), a régiót felügyelő kínai külügyminisztériumi vezető minden Irán elleni katonai akciót aggályosnak tart, mivel szerinte egy konfliktus az egész térségre kiterjedne és bizonytalanná tehetné a globális gazdaság helyreállításának folyamatát is. "Mégha tízezer érvet is fel lehet sorolni a háború mellett, annak szörnyű következményeit, az embereknek okozott nyomorúságot és szenvedést, a társadalom és a gazdaság összeomlását nem lehet jóvátenni" – mondta Csen pénteken. Peking továbbra is ellenzi az Irán elleni erő alkalmazását, illetve az azzal való fenyegetést. A pajzs létrehozásának ötletét múlt szombaton jelentette be Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, majd kifejtette, hogy a cél a hat öböl-menti szövetséges állam, Szaúd-Arábia, Kuvait, Bahrein, Katar, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok megvédése. (index, részlet)
Irán nyugodtan kivárja amíg Amerika a kínai és orosz lépéseket számba veszi.