2012. április 10., kedd

ÁPRILIS 10 - KÉSÍK A HÍR AZ EU-BÓL


Napirendre veszik Tóásó ügyét Brüsszelben

A bolíviai külügyminiszter március végi brüsszeli látogatásán napirendre veszik a dél-amerikai országban fogva tartott magyar állampolgár, Tóásó Előd ügyét - ígérte meg Gál Kinga fideszes EP-képviselőnek adott válaszában az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) képviselője.


Tavaly decemberben az ENSZ önkényes fogva tartást vizsgáló munkacsoportja nyilvánosságra hozta véleményét, mely szerint Tóásó Előd 2009 áprilisa óta tartó fogva tartásával Bolívia több ponton is sérti az egyetemes emberi jogokat - idézte fel Gál Kinga Brüsszelben csütörtökön kiadott közleménye. A magyar képviselő az Európai Külügyi Szolgálathoz az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságnak legutóbbi ülésén intézett kérdésében arra volt kíváncsi, hogy e vélemény fényében milyen további lépéseket készül tenni az EKSZ. A szolgálat képviselője válaszában elmondta, hogy mivel Magyarországnak nincs saját külképviselete La Pazban, ezért az EU ottani delegációja kíséri figyelemmel Tóásó Előd európai állampolgár ügyét, és tartja azt folyamatosan napirenden. A decemberi ENSZ-véleményt a bolíviai kormány szóvivője hivatalosan visszautasította, azzal indokolva, hogy Bolíviában az előzetes letartóztatás leghosszabb ideje meghosszabbításra került 18-ról 36 hónapra. "Ez a magyarázat viszont gyenge lábakon áll, hiszen 2012 áprilisában Tóásó Előd esetében a 36 hónap is lejár" - hívta fel a figyelmet Gál Kinga. Gál Kinga szerint fontos fejlemény, hogy a Tóásó-ügy egyre gyakrabban szerepel a nemzetközi fórumokon. A külügyi szolgálat vezetője ugyanis elmondta, hogy az EU-delegációk vezetői felhozták a kérdést a bolíviai szenátus elnökével való megbeszélés során; februárban pedig az EU és az Amerikai Államok Szervezete közötti párbeszéd alkalmával szintén felmerült Tóásó Előd ügye. Az EKSZ képviselője ígéretet tett Gál Kingának arra, hogy napirendre veszik Tóásó Előd ügyét, amikor Bolívia külügyminisztere március végén Brüsszelbe látogat, és találkozik Catherine Ashton külügyi főképviselővel. "A találkozó időpontja igen aktuálissá teszi a kérdést, ezért remélem, hogy előrelépés történik majd az ügyben" - hangsúlyozta a néppárti képviselő. (MTI, márc.22)
Egyelőre semmilyen hír nem érkezett az EU-ból erről a hamisan fölfújt ügyről, hogy ugyan mit intéztek el az EU képviselői és bizottságai?

A ZSIDÓSAJTÓ TÖMÉNY HAZUGSÁGAIT CÁFOLJUK
1 – Tóásó már több mint egy éve nem előzetes letartóztatásban van, hanem tárgyalási szakaszban. A legújabb hírek szerint a terroristák tárgyalását május közepén újra folytatják.
2 - Az EU-nak semmi köze Bolivia belügyéhez, főleg nem olyan büntető ügyben, ahol több EU-s állampolgárságú terrorista ügyét tárgyalják.
3 - Bolivia, az országuk határán belül történt bűncselekményeket a saját TÖRVÉNYÜK alapján rendezi, de ez minden más országban is így van.
4 - Fel se vetődik az a kérdés, hogy Magyarország miért szüntette be egyoldalúan Boliviával való diplomáciai kapcsolatát, ezek után az EU nem veheti kézbe Magyarország belügyeit sem.
5 - Magyarország 2009 áprilisa óta sem adott választ a Boliviai külügyminiszternek, hogy hogyan kerültek ki Boliviába a magyar-izraeli-román-horvát állampolgárságú terroristák.
6 - Arról se cikkez egyetlen magyarországi sajtó se, hogy TILTOTTAN (illegálisan!), TÖRVÉNYTELEN HATÁRSÉRTÉSSEL JUTOTTAK BE BOLIVÍÁBA, hamis útlevelekkel, a braziliai zöldhatáron.
7 – Egyetlen hazai hír sem kérdez arra rá arra cáfolhatatlan tényre, hogy miért kellett a Rózsa-féle terrorista bandának fölfegyverkeznie a santa cruzi szállodában?
8 – Az MTI cikkben arról a nagyon fontos tényről is hallgatnak, hogy a 39 megvádolt terrorista nagy része külföldre szökött, többen az USA-ban vannak és Amerika többszörös kérésre sem hajlandó kiadni Boliviának a körözött terroristákat.
9 – A hazai hírekben és az MTI hazug összeállításában arról is hallgatnak, hogy éppen azért is húzódik több mint egy éve a terroristák tárgyalása, mert Amerika nem hajlandó kiadni a bűnözőket és az INTERPOL sem nyomoz azok után, akik ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. (olvasónktól) Kép: a 39 vádlott névsora boliviai lapból és az EU-s állampolgár vádlott