2012. január 9., hétfő

JANUÁR 9 - REMEKELT A RÁDIÓ

PESTEN TÖBBET TUDNAK MINT IRÁNBAN?
A fél 11-es rádióhírben első hírként (!), nagy bánatosan bemondták az alábbi hírt, de csak rövidítve. Éppen azt a részt hagyták ki, amiben a kémtevékenységét elismerte, s ezzel megtévesztették a hallgatókat:
Kémkedésért halálra ítélte a teheráni forradalmi törvényszék Amir Mirzai Hekmati amerikai-iráni férfit. A decemberben letartóztatott, 28 éves volt tengerészgyalogost, aki az Egyesült Államokban született iráni családban, "bűnösnek találták ellenséges országgal való együttműködésben és a CIA javára végzett kémtevékenységben". Ugyancsak bűnösnek találták abban, hogy "a terrorizmusban való részvétellel próbálta megvádolni Iránt". Hekmatit Abdolgászem Szalavati bíró "moharebnek (Isten ellenségének) és velejéig romlottnak" nevezte. Az iráni igazságügyi hatóságok közlése szerint a vádlott beismerte, hogy kapcsolatban állt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel, és feladata az volt, hogy beférkőzzön az iráni hírszerzési minisztériumba, de azt hangoztatta, hogy nem állt szándékában ártani Iránnak. A december 27-i tárgyaláson az ügyész a legsúlyosabb ítéletet, a halálbüntetést kérte, úgy vélekedve, hogy a vádlott vallomásából egyértelműen kiderül: együttműködött a CIA-val, és az iráni nemzetbiztonság ellen cselekedett. Az elsőfokú ítélettel szemben még helye van fellebbezésnek. Az Egyesült Államok felszólította Teheránt Hekmati szabadon bocsátására. Svájci diplomaták, akik az - Iránnal diplomáciai kapcsolatban nem álló - Egyesült Államok érdekeit képviselik az országban, szombaton kérték, hogy találkozhassanak a vádlottal, de erre nem kaptak engedélyt. (hiradó, részlet)
A PressTV reggel csak röviden közölte a hírt (képen), hiszen korábban részletesen bemutatták az ügyet. Az AP (balra képen) azt is elárulta, hogy a férfi korábban Irakban és Afganisztában is szolgált, feltételezhetően akkor is ügynöki céllal, hiszen amerikai-iráni származású.
Kiváncsian várjuk, hogy Magyar Rádió mikor mondja be - név szerint - azokat a hazai férgeket a hírekben, akik Magyarország ellen lejárató, hazug kampányokat folytatnak külföldön...