2011. április 19., kedd

ÁPRILIS 19 – FEJLEMÉNYEK BOLIVIÁBAN

KÉT SZABADKŐMŰVES PÁHOLY
PÉNZELTE A TERRORISTÁKAT SANTA CRUZBAN
Marcel Soza ügyész azt mondta, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy Santa Cruzban két szabadkőműves páholy volt. Az egyik a Toborochi Lovagok és a másik a Keleti Lovagok. A "Toborochis-nak vagyis a Tajibos-nak Roly volt a bábfigurája – mondta Soza, aki a terroristák ügyében nyomoz. SOZA házkutatást adott ki a stúdió korábbi elnöke, Ronald Bounds Castedo ellen. Ezekhez tartozott a Polgári bizottságból Luis Nunez is, aki tagja a Toborochi páholynak. A művelet során kiderült az is, hogy az ellenzéki parlamenti képviselők egy bizonyos Thomas nevű kolostort használtak összejövetelekre. Kép: Luis Nunez
EGY ÜGYÉSZI KIHALLGATÁS
Ügyész: Tudtad, hogy létezik a La Torre csoport? („a Torony” nevű gazdag pénzemberek csoportja, akik pénzelték a Rózsa-féle terrorista bandát. A szerk.)
Gary Prado-Araúz: Igen, ezek akarták az autonómia folyamatát. Tudom, hogy ez a szervezet létezik, de nem tudom, hogy mi volt a neve.
Ügyész: Milyen volt a kapcsolata a La Torre csoporttal?
GPA: Elküldtek egy találkozóra, 2009 januárjában ahol a városi tanács elnöke Enrique Landívar és menedzsment titkára, Maria Paula Munoz volt ott. Ez volt a kampány központja, ennek a szomszédságában található a Villa Mercedes. A biztonsági intézkedéseket a polgármester megtette, hogy a tanács tagjai vegyenek részt a záró ünnepségen, az alkotmányos népszavazási kampány miatt, amit a Megváltó Krisztus emlékműnél tartottak.
Ügyész: Miről volt szó a találkozón?
GPA: Mint mondtam, a találkozó a biztonsági intézkedésekkel volt kapcsolatos, hogy a rendőröknek hol kell lenni a hatóságok szerint. Az önkormányzat használt egy hangszórót, a városi őrségtől, Marco Lema volt jelen. A kormányzó is jelen volt, Eduardo Elias. A titkára is azt hiszem, hogy ott volt az irodájában. Az összehangolt a találkozót Luis Orlando Justiniano vezette.
A FEGYVERKERESKEDELEMRŐL
A kormány szerint a Keleti lovagok és a Toborochi Páholyok fegyverkereskedelemmel is foglalkoztak. Tegnap a kormány helyettese kijelentette, hogy több ember Santa Cruzban azt mondta az elmúlt napokban az ügyészségen, hogy ezeknek az volt terve, hogy szétválasszák az országot. (boliviabb, részletek)